آیا درمان قطعی برای دیابت وجود دارد؟ دیابت به عنوان ناتوانی بدن در استفاده صحیح از قند خون تعریف میشود. با گسترش سوءتغذیه و کم تحرکی، بروز دیابت به سرعت در حال افزایش است. دیابت افراد در هر گروه سنی را تهدید میکند؛ به طوری که در هر شش ثانیه یک نفر در جهان به دلیل مشکلات مربوط به دیابت جان خود را از دست میدهد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی درمان قطعی دیابت دور از دسترس نیست؛ اما به کنترل مداوم قند خون، مصرف دارو و رعایت رژیم غذایی بستگی دارد. در این مقاله با این بیماری بیشتر آشنا شده و به روش درمان دیابت میپردازیم.
مطالعات نشان میدهد؛ تعداد افرادی که در سال ۲۰۳۵ به دیابت مبتلا خواهند شد به ۶۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان خواهد رسید. برای پیشگیری و درمان قطعی دیابت، کنترل قند خون بسیار مهم است. اگرچه اعداد ترسناک هستند؛ اما پیشگیری و درمان دیابت با داشتن سبک زندگی پرتحرک و عادات غذایی مناسب امکان پذیر است.
دیابت چیست؟ و آیا درمان قطعی برای دیابت وجود دارد؟
دیابت، بیماری شایعی است که در آن قند خون بالا در نتیجه کمبود یا بی اثر بودن انسولین ترشح شده از لوزالمعده رخ میدهد. انرژی مورد نیاز بدن توسط مواد مغذی اساسی پروتئین، چربیها و کربوهیدراتها تامین میشود.
گلوکز مهمترین منبع انرژی بدن به ویژه مغز است. سلولها از گلوکز مورد نیاز خود با کمک هورمون انسولین ترشح شده از پانکراس استفاده میکنند. اگر هورمون انسولین نتواند در بدن ساخته شود، گلوکز نمیتواند به عنوان انرژی استفاده شود و قند خون افزایش مییابد.
تغییر شرایط زندگی و عادات غذایی بر شیوع دیابت تاثیر دارد. درمان قطعی دیابت با رعایت اصول تغذیه منظم و متعادل و کنار گذاشتن سبک زندگی کم تحرک امکان پذیر است. هنگامی که بیماران مبتلا به دیابت به طور مناسب درمان نمیشوند، امید به زندگی تا ۸ سال کاهش مییابد.

چه کسانی به دیابت مبتلا میشوند؟
میزان قند خون بیماران دیابتی افزایش مییابد و از کلیه ها دفع میشود. دیابت زمانی رخ میدهد که لوزالمعده هورمون انسولین کافی تولید نمیکند یا هورمون انسولین تولید شده توسط آن نتواند به طور موثر استفاده گردد. این امر میتواند در یک نوزاد تازه متولد شده و همچنین در یک فرد ۸۰ ساله دیده شود.
دیابت با کم تحرکی ناشی از شهرنشینی و عادات غذایی نادرست که در سراسر جهان رو به افزایش بوده، بیشتر با چاقی همراه است و اغلب در افراد میانسال و مسن دیده میشود. افزایش شیوع چاقی در کودکان و بزرگسالان در سال های اخیر در نتیجه عدم دقت در عادات غذایی میتواند سن شروع دیابت را کمتر کند. این موضوع درمان قطعی دیابت را مطرح می کند.
انواع دیابت چیست؟
برای درمان قطعی دیابت باید ابتدا با انواع دیابت آشنا شد. انواع مختلفی از دیابت به شرح زیر وجود دارد؛
- دیابت نوع ۱
- دیابت نوع ۲
- دیابت بارداری
- علل دیگر (بر اساس مصرف دارو، اختلالات هورمونی و …)
شایع ترین انواع دیابت در جامعه، نوع ۱ و نوع ۲ است.
دیابت نوع یک
بیماری دیابت نوع اول زمانی رخ میدهد که کمبود مطلق هورمون انسولین وجود داشته باشد. دیابت نوع ۱ در نتیجه تخریب سلول های بتای لوزالمعده که تولید انسولین را برعهده دارند و انحراف سیستم ایمنی از حالت طبیعی به دلیل ویروس، دارو، واکسیناسیون، استرس جسمی یا روحی و غیره ایجاد میشود. هنگامی که این آسیب به بیش از ۸۰ درصد میرسد علائم دیابت ظاهر میشود. این بیماران باید مادام العمر انسولین درمانی را انجام دهند.
دیابت نوع دو
در دوره اولیه این نوع دیابت، اگرچه لوزالمعده انسولین کافی ترشح میکند، اما انسولین ترشح شده نمیتواند توسط سلولها استفاده شود. همچنین در مراحل بعدی بیماری، ترشح انسولین از پانکراس ناکافی میگردد. در دیابت نوع ۲، علائم بالینی ممکن است تا سالها دیده نشود. درمان قطعی دیابت نوع دو با رعایت رژیم غذایی و انجام ورزش میسر میگردد. عفونت، جراحی، بارداری، استرس و یا اضافه وزن ممکن است دیابت را از نظر بالینی نشان دهد. به طور معمول، دیابت نوع ۲ در افراد بالای ۴۰ سال رخ میدهد. خطر ابتلا به این نوع دیابت در اعضای خانواده مبتلا به دیابت، افراد دارای اضافه وزن و زنانی که نوزادی با وزن بیش از ۴ کیلوگرم به دنیا آورده اند بیشتر است.

علائم دیابت چیست؟
مراقبتهای پزشکی منظم در دیابت، که در آن تمام سلولها و بافتها تحت تاثیر قرار میگیرند، ضروری است. شایع ترین شکایات بیماران؛ نوشیدن آب زیاد، تکرر ادرار (به خصوص در شب) و افزایش غیرطبیعی اشتهاست. علائم بیماری عبارتند از کاهش وزن، تاری دید، عفونت های مجاری ادراری و عفونت های قارچی. شاید درمان دیابت امکان نداشته باشد؛ اما قابل کنترل است.
نشانههای دیابت نوع ۱ چیست؟
علائم دیابت را میتوان به شرح زیر فهرست کرد؛
- حالت تهوع و استفراغ
- ضعف و خستگی
- معده درد
- نفس عمیق
- بوی نفس
- تفکر
- تکرر ادرار به خصوص در شب
- دهان خشک
- نوشیدن آب زیاد
- پوست خشک
مشخصههای دیابت نوع ۲ چیست؟
- کاهش وزن با وجود اشتهای خوب
- در برخی موارد، اختلالات بینایی
- تاخیر در بهبود زخم های پوستی
- خارش
- عفونت های مکرر (به خصوص عفونت های مجاری ادراری)
- بی حسی و گزگز در دست و پا
- ترشحات واژن، شکایات خارش در زنان
چگونه دیابت تشخیص داده میشود؟
دیابت در مناطق مختلف جهان، تقریباً به صورت یک اپیدمی روز به روز در حال افزایش است. دادههای سازمان بهداشت جهانی شیوع دیابت را نشان میدهد. در دادهها مشاهده میشود که تا سال ۲۰۳۵، تعداد تخمین زده شده دیابتیها در جهان ۵۹۲ میلیون نفر خواهد بود.
تشخیص با معاینه پزشک و اندازه گیری قند خون انجام میگردد. پیگیری و درمان قطعی دیابت با حضور پزشکان متخصص انجام میشود و مادام العمر ادامه دارد. دیابت یک بیماری قابل پیشگیری با روش های صحیح و تغییر سبک زندگی است. شناخت علائم دیابت در مراحل اولیه و انجام اقدامات احتیاطی بدون اتلاف وقت ضروری است.
دیابت را می توان با اندازه گیری قند خون تشخیص داد. قند خون ناشتا (FGG) بعد از حداقل ۸ ساعت ناشتا بودن یا قند خون پس از غذا (TGL) اندازه گیری شده در ساعت دوم بعد از غذا، به تشخیص دیابت کمک میکنند.
مقدار قند خون که در طول روز بدون در نظر گرفتن گرسنگی و سیری به طور تصادفی بررسی میشود، در تشخیص دیابت نیز استفاده گردد. این مقادیر برای تشخیص و درمان قطعی دیابت باید با چند اندازه گیری دیگر تایید شوند.
روش های درمان قطعی دیابت نوع ۱ و ۲ چیست؟
هدف از درمان دیابت جلوگیری از افزایش قند خون و افت قند خون است. دیابت یک بیماری بسیار مهم بوده که نباید از آن غافل شد؛ زیرا میتواند عوارضی را به همراه داشته باشد. قوانین ثابت در درمان بیماری دیابت؛ آموزش، رژیم غذایی متعادل، ورزش و در دیابت نوع ۱ استفاده از انسولین مادام العمر ضروری است.
اگر با تغییرات توصیه شده در سبک زندگی در دیابت نوع ۲ نتوان سطح قند خون را در محدوده طبیعی نگه داشت، برای درمان قطعی دیابت، قرص های خوراکی به برنامه درمانی اضافه میشود. در برخی از بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، ممکن است به انسولین درمانی موقت یا دائمی برای نگه داشتن سطح قند خون در محدوده طبیعی نیاز باشد.
انسولین درمانی به دلیل ناتوانی سلولهای پانکراس در افراد دیابتی در تولید انسولین کافی اجباری است. برای درمان قطعی دیابت، انسولین درمانی میتواند موقت یا دائمی باشد. لزوم استفاده از انسولین درمانی برای یک دوره دائمی به ناتوانی سلولهای پانکراس بیمار در تولید انسولین کافی بستگی دارد.
آموزش دیابت شامل اطلاعات بیماران دیابتی و بستگان آنها در مورد علائم دیابت، برنامه تغذیه صحیح، بیماری های مرتبط با دیابت (عوارض)، توانایی افراد دیابتی برای پیگیری خود، یادگیری نحوه اندازه گیری قند خون و اعمال است. در واقع، آموزش دیابت بخشی ضروری از است.

مقدار قند خون چقدر باید باشد؟
اگر گلوکز خون ناشتا بالاتر از ۱۲۶ میلی گرم در دسی لیتر باشد، سطح قند خون اندازه گیری شده به طور تصادفی بالاتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر، سطح گلوکز خون ساعت دوم ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر یا بیشتر است.
برای پیشگیری از دیابت چه باید کرد؟
امروزه درمان قطعی دیابت از نوع ۱ در دسترس نیست. در حقیقت، تشخیص زودهنگام برای جلوگیری از عوارض دیابت نوع ۱ ضروری است.
نکاتی برای درمان قطعی دیابت نوع دو
- تغذیه مناسب و متعادل باید ارائه شود؛
- محصولات غلات کامل و حبوبات خشک باید به جای کربوهیدراتهای ساده مانند شکر استفاده شوند و کربوهیدراتهای ساده نباید بیش از ۱۰ درصد انرژی روزانه باشند؛
- برای درمان قطعی دیابت، میزان نمک مصرفی در روز نباید بیش از ۵ گرم باشد؛
- یک سبک زندگی فعال باید اتخاذ شود، حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت با شدت متوسط مانند پیاده روی تند باید به طور منظم حداقل ۵ روز در هفته انجام شود؛
- افراد دارای اضافه وزن باید فعالیت بدنی بیشتری برای کاهش وزن داشته باشند؛
- برای درمان قطعی دیابت، سیگار و الکل نباید مصرف شود؛
- قد مناسب وزن بدن باید هدف قرار گیرد.
درمان قطعی دیابت چیست؟
در درمان قطعی دیابت نوع دو، برخی از بیماران تحت درمان دارویی و برخی از بیماران تحت حمایت انسولین قرار میگیرند تا سطح قند خون را در محدوده طبیعی نگه دارند.همچنین در طی پیگیری مادام العمر دیابت، اطمینان حاصل میشود که بیماران یک سبک زندگی فعال و عادات غذایی صحیح را به دست میآورند. در مواردی که همه این اقدامات برای درمان قطعی دیابت کافی نباشد، ممکن است یک گزینه جراحی برای درمان دیابت نوع ۲ در نظر گرفته شود. بعضی هم به روشهای سنتی رو می آورند.
آیا درمان دیابت بدون دارو امکان پذیر است؟
درمان بدون دارو در دیابت به درمان موفقیت آمیز بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک میکند؛ به خصوص اگر کنترل وزن ۱۰ درصد در دوره تشخیص زودهنگام حاصل شود؛ در فرآیند درمان دیابت، درمان دارویی را میتوان با توجه به شرایط بیمار تعیین کرد. از سوی دیگر، هنوز هیچ محصول طبیعی برای درمان قطعی دیابت وجود ندارد.

رژیم غذایی مناسب دیابت
تغذیه درمانی برای درمان قطعی دیابت بسیار مهم است. با اعمال برنامه تغذیه سالم، هدف حفظ قند خون در حد مطلوب و جلوگیری از افزایش چربی خون است. بیمارانی که غذاهای مناسب مصرف میکنند، خطر ابتلا به سایر بیماری های ناشی از دیابت را نیز کاهش میدهند.
رژیم غذایی افراد دیابتی باید به صورت جداگانه توسط متخصصان تغذیه تعیین شود. زیرا قد، وزن، میزان قند خون و داروهایی که توسط دیابتی ها استفاده می شود، داده های اصلی برنامه تغذیه ای را تشکیل میدهند.
برای درمان قطعی دیابت، به وسیله برنامه تغذیه مناسب در روز برای بیماران دیابتی، نیاز بدن به انسولین کاهش می یابد. کالری دریافتی از وعدههای غذایی باید متعادل باشد.
غذاهای دارای کربوهیدرات پیچیده مانند حبوبات، سبزیجات و نانهای غلات که هضم آنها بیشتر از کربوهیدراتهای ساده طول میکشد، برای درمان قطعی دیابت توصیه میشود. رژیم غذایی که برای دیابتیها تهیه میشود نباید موقتی باشد. آن را باید به یک عادت غذایی تبدیل کرد و تا آخر عمر ادامه داد.
جمع بندی
در حقیقت، درمان قطعی دیابت بدون دارو مسئله مهمی است. برخی پیشگیری ها و رعایت مواد غذایی و تحرک لازم میتوانند به بهبود این بیماری کمک کنند. درمان های طبیعی مانند آرام سازی عضلات، تنفس عمیق شکمی، تصویر سازی ذهنی مثبت می.توانند به کاهش استرس و در نتیجه درمان دیابت کمک کنند. زیرا فشارهای روحی و روانی بر میزان قند خون تاثیرگذار هستند. بنابراین تمدد اعصاب یکی از مهم ترین کارها برای درمان قطعی دیابت نوع دو محسوب می شود. با انجام پیاده روی سریع و ورزش هایی مانند یوگا می توانید در کاهش قتد خون و انسولین کمک کنید.
ترتیب خواندن مقالات