آزمایش A1C هموگلوبین یا تست قند A1C چه کاربردی دارد؟ بیماری دیابت یکی از مشکلاتی است که امروزه شخص مبتلا را به عوارض دیگری مانند تاری دید، مشکلات کلیوی، مشکلات قلبی عروقی و بسیاری مسائل دیگر گرفتار میکند. بسیاری افراد در طول چندین سال هیچگونه تست و یا آزمایشی را برای پی بردن به مشکلات بدن از جمله قند خون انجام نمیدهند.
یکی از اصلیترین دلایل بیماری دیابت نوع دو سبک تغذیه و سبک زندگی ناسالم است. تقریبا تمام بیماران دیابتی با اصلاح سبک زندگی از جمله تغذیه مناسب، تحرک کافی و کنترل استرس خود به راحتی میتوانند درمان شوند. به دو علت افراد به سمت مسیر سالم گرایش ندارند. و هیچ تلاشی برای بهبود خود انجام تمیدهند. مورد اول این است که این بیماران اغلب درک درستی از بیماری دیابت ندارند.
اگر آگاهی آنها از دیابت و عوارض آن بیشتر شود قطعا در مسیر سلامتی گام بر میدارند. این یکی از دلایل است. اما متاسفانه اینطور نیست و اکثر افراد نمیدانند چه خطرات بزرگی در مسیر آنها قرار دارد. بنابراین خیلی مهم است که افراد آموزش ببینند و آگاه شوند که بیماری دیابت فقط قند خون نیست. چون اکثر افراد فکر میکنند با پایین آوردن قند خون مشکلات آنها هم از بین میرود.
اما دلیل بعدی که افراد هیچ تلاشی برای بهبود شرایط و کنترل قند خون و صد البته درمان دیابت نمیکنند، این است که در ذهن آنها یک باور غلط ایجاد شده است، که دیابت به هیچ عنوان درمان ندارد. این باور غلط باعث شده که افراد هیچ تلاشی در راستای سلامتی نکنند. اما واقعیت به هیچ عنوان این نیست. دیابت نوع دو نه تنها قابل درمان است، بلکه روشی وجود دارد که میتواند حتی تمام مشکلاتی که بر اثر قند خون بالا فرد را زمین گیر کرده است نیز، درمان شود.
با آزمایش A1C هموگلوبین از دیابت اطلاع پیدا کنید
اما برای اطلاع از وجود بیماری دبابت افراد میتوانند آزمایش A1C هموگلوبین را انجام دهند. یک راه دیگری که افراد میتوانند از وجود دیابت در بدن خود آگاهی پیدا کنند، تست HOMA-IR است. این تست هم مقدار انسولین را در بدن شخص مشخص میکند. تست HOMA-IR به نسبت از آزمایش A1C هموگلوبین دقیقتر انجام میشود.
انواع دیابت
دیابت به دو شکل افراد را مبتلا میکند. گروهی از بیماران دیابتی به بیماری دیابت نوع یک دچار هستند. این افراد که حدود ۵ درصد از کل جامعه بیماران دبابتی در محسوب میشوند، در حال حاضر، از آنجایی که انسولین در بدن آنها تولید و ترشح نمیشود ناچار هستند که از طریق پوست خود انسولین تزریق کنند.
سلولهای بتا در غده پانکراس بیماران دیابت نوع یک متاسفانه دچار مشکل شده است. و از این رو این سلولها قادر به تولید انسولین نیستند. دیابت نوع یک میتواند از نسلی به نسل دیگر منتقل شود.
اما دسته دیگر از بیماران، به دیابت نوع دو گرفتار هستند. و در حال حاضر متاسفانه روز به روز هم به تعداد آنها اضافه میشود. وضعیت پانکراس این گروه کاملا متفاوت است، و با دیابت نوع یک فرق دارد. این دسته از بیماران دچار اختلال در غده پانکراس هستند. در واقع پانکراس آنها یا انسولین را کم تولید میکند، و یا خیلی زیاد.
اما در هر دو صورت از آنجایی که این مقدار انسولین نمیتواند قند خون را کاهش دهد، فرد دچار افزایش قند خون میشود. اما شاید سوال این باشد که وقتی انسولین در خون بالا باشد دیگر دلیلی برای افزایش قند خون وجود ندارد! در ادامه به شما خواهیم گفت که این اتفاق چرا رخ میدهد. پس بسیار واجب است که آزمایش A1C هموگلوبین را بصورت دورهای انجام دهیم. در واقع تست قند A1C یک آزمایش است که شما را از بیماری خاموش دیابت آگاه میکند.
بررسی بیماران دیابت نوع دو و مقاومت به انسولین
اما بیماران دیابت نوع دو به دو شکل به این بیماری گرفتار میشوند. در هر دو صورت سلولهای بتا پانکراس این افراد دچار اختلال شدهاند. وقتی شخص مواد غذایی میخورد، قند آن در خون آزاد میشود. در صورتی که شخص کربوهیدرات یا نشاسته مصرف کرده باشد،این قند خیلی سریع در خون بالا میرود. و اگر پایین نیاید فرد به کما میرود. پس بسیار مهم است که قند سریع به خارج از خون هدایت شود.
در این هنگام پیامی به پانکراس ارسال میگردد و درخواست انسولین میشود. در حالتی که بدن بیماری دیابت را تجربه نکند، پانکراس انسولین ترشح میکند و قند به خارج از خون هدایت میشود.اما اگر سلولهای بتا نتوانند به مقدار کافی انسولین را ترشح کنند، در اینصورت مقدار قند خون هم بالا میماند. بنابراین اگر شخص آزمایش A1C هموگلوبین یا همان تست قند A1C انجام دهد، متوجه میشود که دیابت دارد.
اما شکل دیگر این است که پانکراس در بدن بعضی افراد اتفاقا انسولین را خوب تولید میکند. اگر این افراد تست HOMA-IR انجام دهند متوجه میشوند که مقدار انسولین در بدن آنها بالا است. همچنین آزمایش A1C هموگلوبین و یا تست قند A1C، باز میتواند به این افراد ثابت کند که حداقل ظرف ۳ ماه گذشته به دیابت دچار بودهاند.
این پدیده را مقاومت به انسولین یا Insulin resistance مینامند. قضیه به این شکل است که گیرندههای سلولی این افراد به انسولین مقاوم شدهاند. بنابراین پانکراس هر چقدر هم انسولین ترشح کند باز هم قند خون کاهش پیدا نمیکند. در این حالت شخص باز هم نیاز دارد از راه خارج و از طریق پوست انسولین بیشتری را وارد بدن کند تا قند خون کاهش پیدا کند. اما این موضوع باعث بوجود آمدن بیماریهای دیگری در بدن میشود. در واقع راه علاج اصلا این نیست.
آزمایش A1C هموگلوبین چگونه دیابت را تشخیص میدهد؟
آزمایش A1C هموگلوبین میزان هموگلوبین موجود در خون که قند به آن متصل است یا به عبارتی همان قند خون را مشخص میکند. تست قند A1C، در واقع میانگین قند خون شخص را در طی ۳ ماه گذشته نشان میدهد. اما مسئله اینجاست که بسیاری از مردم نسبت به آزمایش A1c بی تفاوت هستند. افراد زمانی به دنبال حل مشکل دیابت هستند که عوارضی را دریافت کنند.
اما اگر افراد بصورت منظم آزمایش A1C را انچام میدادند از بروز بیماری دیاب جلوگیری میکردند. این اتفاق را میتوانستند با اصلاح سبک زندگی به راحتی کنترل و رقم بزنند. موردی که باید ذکر کنم این است که آزمایشاتی که افراد با دستگاه تست قند خون خانگی انجام میدهند نمیتواند معیار درستی برای پی بردن به میزان قند خون بدن باشد.
اکثر افراد اول صبح با دستگاه قند خون خود را تست میکنند. شاید آن موقع قند خون شخص نرمال باشد. اما چند ساعت قبل از آن در نیمه شب بالا بوده باشد. بنابراین شما به معیار درستتری برای تست قند خون خود دارید. شما به آزمایش A1C هموگلوبین نیاز دارید تا این تست میانگین ۳ ماه گذشته قند خون شما را نشان دهد. در اینصورت از بروز مشکلاتی نظیر تاری دید، مشکلات کلیوی و قلبی عروقی جلوگیری میشود.
قند خون ناشتا بصورت طبیعی هم میتواند معیار درستی برای پی بردن به دیابت نوع ۲ باشد. اما از آنجایی که آزمایش A1C نیازی به ناشتا بودن ندارد و در هر زمانی از شبانه روز میتوانید انجام دهید، بنابراین برای تشخیص بهتر دیابت نوع دو و یا پیش دیابت بسیار مهم است.
تست A1C چه چیزی را اندازه گیری میکند؟
تست قند A1C میزان هموگلوبین موجود در خون را که قند به آنها متصل است، اندازه گیری میکند. هموگلوبین پروتئینی است در گلوبولهای فرمز و کار آنها این است که اکسیژن را به بافتها میرسانند. طول عمر سلولهای هموگلوبین حدود ۳ ماه است و بصورت مداوم در حال مرگ و بازسازی هستند.
قند به هموگلوبین متصل میشود و این اتفاق تا ۳ ماه قابل تشخیص است. اگر قند به مقدار زیاد به سلولهای هموگلوبین متصل باشد، بنابراین عدد A1C هم بالا میرود. اما اگر مقدار قند طبیعی باشد A1C هم طبیعی میشود.
تفسیر آزمایش A1C
طبق اعلام انستیتوی ملی دیابت و بیماریهای گوارشی و کلیوی، سطح طبیعی A1C باید ۵.۶ درصد و پایینتر باشد. اگر این عدد ۵.۷ درصد تا ۶.۴ درصد باشد، نشانه ابتلاء شخص به پیش دیابت است. اما اگر تست قند A1C از ۶.۵ درصد بالاتر باشد، به این معنی است که فرد دیابت دارد.
بالا بودن تست A1C چه پیامدهایی دارد؟
اگر سطح A1C بالا باشد به این معنا است که فرد دچار دیابت کنترل نشده است. و اگر شخص به فکر درمان نباشد متاسفانه عوارض بسیار بدی را تجربه خواهد کرد. بعضی از عوارض جدی به این شرح است:
- بیماریهای قلبی عروقی مانند سکتههای قلبی
- آسیبهای عصبی
- تخریب کلیهها
- آسیبهای جدی چشمی و تخریب شبکیه
- کند شدن روند ترمیم زخم و عفونت
- بی حسی و گزگز پا
سخن پایانی
گروه تحقیقاتی جذب ساده بر روی بیماری دیابت تحقیقات جامعی را انجام داده است. ما پس از تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهایم که دیابت یک بیماری لاعلاج نیست. بلکه برعکس با یک روش ساده و تغییر در سبک زندگی به راحتی قند خون کنترل میشود. نه تنها قند خون کنترل میشود بلکه پانکراس نیز درمان میگردد.
شما بیمار دیابتی عزیز، نیازی به هیچ داروی شیمیایی و حتی گیاهی نخواهید داشت. شما با تغییر سبک زندگی، خود طبیب میشوید و به راحتی دیابت را درمان میکنید. ما در این مسیر شما را یاری میکنیم.
ترتیب خواندن مقالات