در این مقاله قصد داریم مطلبی راجب محدوده قند خون نرمال در افراد مختلف در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. یکی از مسائلی که در بیماری دیابت مهم است قند بعد از غذا است.
گلوکز، قند اصلی موجود در خون است. بدن گلوکز را از غذایی که میخوریم دریافت میکند. این قند منبع مهم انرژی است و مواد مغذی را برای اندامها، ماهیچهها و سیستم عصبی بدن تامین میکند. جذب، ذخیره و تولید گلوکز به طور مداوم توسط فرآیندهای پیچیدهای که در درون روده کوچک، کبد و پانکراس انجام میگیرد، کنترل میشود.
پس از مصرف کربوهیدراتها، گلوکز وارد جریان خون میشود. سیستم غدد درون ریز به کنترل سطح گلوکز جریان خون با استفاده از پانکراس کمک میکند. این اندام هورمون انسولین را تولید کرده و پس از مصرف پروتئین یا کربوهیدراتها، آن را آزاد میکند. انسولین، گلوکز اضافی را به عنوان گلیکوژن به کبد میفرستد. از طرفی دیگر، لوزالمعده هورمونی به نام گلوکاگون ایجاد میکند که برعکس انسولین عمل کرده و در صورت نیاز سطح قند خون را افزایش میدهد. به گفته مرکز تحقیقات سرطان لوزالمعده دانشگاه جان هاپکینز، این دو هورمون با هم به صورت متناسب همکاری میکنند تا سطح قند نرمال را در بدن ایجاد کنند. هنگامی که بدن به قند بیشتری در خون نیاز دارد، گلوکاگون به کبد سیگنال میدهد تا گلیکوژن را دوباره به گلوکز تبدیل کرده و آن را به جریان خون اضافه کند. این فرآیند گلیکوژنولیز نامیده میشود.
میزان قند خون نرمال و مقدار خطرناک
دانستن اینکه چه سطحی از قند خطرناک است برای افراد مبتلا به دیابت برای سالم ماندن و جلوگیری از عوارض آن مهم است. به طور کلی سطح قند خون بعد از غذا بالای ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر یا کمتر از ۵۰ میلی گرم در دسی لیتر خطرناک است و نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.
داشتن قند خون بعد از غذا بالا به معنای وجود قند بیش از حد در خون است و در این حالت بدن کمبود انسولین دارد. این ممکن است به دلایل زیادی اتفاق بیفتد، از جمله مشکلاتی که در بحث هورمون انسولین وجود دارد، ورزش خیلی کم، خوردن بیش از حد، یا حتی استرس، تغییرات هورمونی و یا کمبود خواب.
هنگامی که قند خون نرمال شما حدود ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر است، اما هنوز به طور خطرناک بالا نیست، ممکن است علائمی مانند افزایش تشنگی، نیاز مکرر به ادرار کردن، خستگی، درد عضلات، کمی تاری دید و سردرد را در خود مشاهده نمایید. ولی هنگامی که سطح قند خون شما از حالت مجاز فراتر رود و در واقع قند خون نرمال شما دچار چالش شود، علائم خفیف ممکن است به صورت زیر تغییر یابند:
- دفع ادرار بیشتر از حد طبیعی به خصوص در شب
- بسیار تشنه بودن
- خستگی و بیحالی مفرط
- برفک یا سایر عفونتهای مثانه و پوستی عود کننده
- سردرد شدید
- تاری دید
- کاهش وزن
- احساس بیماری مداوم
از طرفی زمانی که قند خون شما از ۵۰ میلی گرم در دسی لیتر کمتر باشد، شما با علائمی مانند پوست رنگپریده، گرسنگی، تعریق، سرگیجه، ضربان قلب سریع، تغییرات خلق و خوی، تحریک پذیری و اضطراب، مشکل در خوابیدن، سوزن سوزن شدن پوست، تاری دید، مشکل در تفکر واضح یا تمرکز و از دست دادن هوشیاری مواجه خواهید شد.
میزان قند خون نرمال در افراد مختلف
میزان قند خون نرمال بعداز غذا و قبل از غذا برای همه افراد همان رنج گفته شده در قسمت بالا است. ولی میتوان بر اساس سنین مختلف برای آن گروهبندیهایی ایجاد کرد که به صورت زیر است:
۱- قند خون ناشتا(قبل از خوردن صبحانه)
بزرگسالان:
– ۹۰ تا ۱۳۰ میلی گرم در دسی لیتر (۵٫۰ تا ۷٫۲ میلی مول در لیتر).
کودکان ۱۳ تا ۱۹ ساله:
– ۹۰ تا ۱۳۰ میلی گرم در دسی لیتر (۵٫۰ تا ۷٫۲ میلی مول در لیتر).
کودکان ۶ تا ۱۲ ساله:
– ۹۰ تا ۱۸۰ میلی گرم در دسی لیتر (۵٫۰ تا ۱۰٫۰ میلی مول در لیتر).
کودکان زیر ۶ سال:
– ۱۰۰ تا ۱۸۰ میلی گرم در دسی لیتر (۵٫۵ تا ۱۰٫۰ میلی مول در لیتر).
۲- قند بعد از غذا
بزرگسالان:
– ۹۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر (۵٫۰ تا ۸٫۳ میلی مول در لیتر).
کودکان ۱۳ تا ۱۹ ساله:
– ۹۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر (۵٫۰ تا ۸٫۳ میلی مول در لیتر).
کودکان ۶ تا ۱۲ ساله:
– ۱۰۰ تا ۱۸۰ میلی گرم در دسی لیتر (۵٫۵ تا ۱۰٫۰ میلی مول در لیتر).
کودکان زیر ۶ سال:
– ۱۱۰ تا ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر (۶٫۱ تا ۱۱٫۱ میلی مول در لیتر).
اگر قند خون شما خیلی بالا یا خیلی پایین است و دلیل آن را نمیدانید، بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید. زمانی که قند خونتان در محدوده هدف باشد، احساس بهتری خواهید داشت و سلامتی شما نیز تضمین خواهد شد.
برای رسیدن به قند خون نرمال نیاز است که در یک آزمایشگاه این کار را انجام دهید. یکی از بهترین آزمایشهایی که میتوانید در این زمینه انجام دهید تست HOMA-IR است. این تست مقدار انسولین بدن شما را مشخص میکند. و میتوانید از بروز بیماری دیابت با خبر شوید.
میزان قند خون برای افراد دیابتی
دیابت بر توانایی بدن شما برای کنترل سطح قند خون (گلوکز) تأثیر میگذارد. قند خون کنترل نشده می تواند منجر به عوارض جدی شود، به همین دلیل است که نظارت بر قند خون و حفظ آن در محدوده توصیه شده بسیار مهم است. محدوده توصیه شده قند خون شما میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند سن، سلامت کلی و اهداف مدیریت دیابت باشد. از این رو یک پزشک یا متخصص مراقبتهای بهداشتی بر اساس سلامتی و سابقه پزشکی شما به شما اطلاع میدهد که محدوده هدف قند خون برای شما چقدر است.
کمک پزشک به افراد دیابتی
در دیابت نوع ۱ T1D، پانکراس فرد انسولین مورد نیاز خود را تولید نمیکند. در دیابت نوع ۲ T2D، بدن ممکن است انسولین را درست تولید یا استفاده نکند. اهداف سطح گلوکز ممکن است برای هر کسی بر اساس نیازهای منحصر به فردشان متفاوت باشد. پس از این رو نمیتوان برای همه افراد دیابتی یک نسخه یکسان نوشت. آنها باید بر اساس آزمایشهای انجام گرفته و توصیه پزشکشان محدوده مشخصی از قند خون را برای خودشان تعیین کنند. ولی آنچه که مشخص است قند خون باید مابین ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر و ۵۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد.
مقدار گلوکز خون را همیشه تست کنید
قند خون نرمال یکی از شاخصههای اصلی سلامتی هر فردی محسوب میشود. از این رو توصیه میگردد هر خانواده از یک قند سنج (که گلوکومتر نیز نامیده می شود) برای بررسی قند خون افراد خانواده تهیه و استفاده کنند. قند سنج میزان قند موجود در نمونه کوچکی از خون را که معمولاً از نوک انگشت شما گرفته میشود، اندازه گیری میکند. امید است که با مراقبتهای مخصوص همه افراد از بیماریهای مربوط به قند خون در امان باشند.
پیش دیابت
طبق آماری که ارائه شده، بسیاری از افراد در حال حاضر پیش دیابت هستند. این در حالی است که روز به روز به تعداد این بیماران اضافه میگردد. از این رو بسیار اهمیت دارد که شما هر ۳ ماه یکبار مقدار گلوکز خون خود را تست کنید، تا اگر مورد مشکوکی مشاهده کردید، بلافاصله در جهت بهبود اقدام کنی.
اگر شخصی به دیابت دچار گردد، در مرحله اول بهترین کار این است که از لحاظ روحی روانی خود را کنترل کند و این بیماری را بپذیرد. سپس استرس خود را کنترل کند.
وی باید بداند که این بیماری به دلیل سبک زندگی نامناسبی که طی سالیان گذشته داشته است، هم اکنون به این بیماری مبتلا شده است. جای نگرانی نیست چون این بیماری قابل درمان است.
چگونه دیابت را از بین ببریم؟
افراد در مواجهه با دیابت به دو گروه تقسیم میگردند. گروه اول در اولین فرصت به پزشک مراجعه میکنند و شروع به مصرف داروهای شیمیایی مینمایند. ایراد این راه حل این است که فرد تا آخرین لحظه عمر خود باید از داروهای شیمیایی استفاده کند. و این افراد باید بدانند که درمانی برای آنها با استفاده از روش دارو درمانی وجود ندارد.
علاوه بر این این کار باعث ایجاد خلق عادت است. یعنی این فرد بیمار بدن خود را به داروهای شیمیایی عادت میدهد. رنج این کار این است که تمام اندامهای بدن به شکلی به این مواد شیمیایی معتاد میگردند. و تا زمانی که دارویی وارد بدن نگردد گلوکز پایین نمیآید. در واقع اندامها تنبل میگردند. آنه تا زمانی که تحریک نگردند به خوبی کار نمیکنند.
اما گروه دوم اشخاصی هستند که به درمان با استفاده از داروهای گیاهی، دمنوشها، عرقیات و مخدرها روی میآورند. آنها از مواد شیمیایی گریزان هستند و دوست ندارند خود را درگیر مطبهای شلوغ پزشکان کنند.
این دسته افراد هم باید بدانند، به هیچ عنوان نمیتوانند کنترل مناسبی بر روی مقدار قند بدن خود داشته باشند. تمام داروهای گیاهی موجود در بازار اثری کاملا موقتی دارند. بنابراین مصرف این داروها قند بعد از غذا ی شما را کنترل نمیکند.
گروه سوم؟ راه حل دیگری هم وجود دارد؟
آیا راهی وجود دارد که بدون استفاده از دورهای شیمیایی و گیاهی به درمان قطعی دیابت پرداخت؟ این سوال ذهن بسیاری از افراد را درگیر خود کرده است. این افراد گروه سوم بیمارانی هستند که اعتقاد دارند برای رهایی از دیابت راههای بهتری هم وجود دارد.
و اما در جواب باید بگوییم که بله راهی وجود دارد که بدون استفاده از هیچ نوع دارویی دیابت را برای همیشه از بین برد. شما در حال حاضر شیوه زندگی مشخصی دارید. این سبک زندگی شما را به دیابت مبتلا کرده است.
اگر شما سبک زندگی خود را اصلاح کنید، به طور یقین اتفاقات بهتری را تجربه خواهید کرد. این تنها راه حل در مان دیابت است. این بسیار مهم است که قند بعد از غذا کنترل شود.
یک پیشنهاد عالی
واحد تحقیقات جذب ساده با تمرکز بر روی ساز و کار هورمونهای بدن و نحوه ترشح آنها و و چگونگی درمان بیماریها، از جمله درمان قطعی دیابت، اقدام به آموزش یک سبک زندگی به بیماران نموده است. در صورتی که شما دوست گرامی از افراد دسته سوم هستید میتوانید در این مورد با مشاوران ما ارتباط بگیرید.
ترتیب خواندن مقالات